Scadere colesterol - scaderea colesterolului pe cale naturala

Colesterolul “bun” si colesterolul “rau”

Colesterolul “bun” si colesterolul “rau”

Colesterolul marit este o problema identificata la majoritatea pacientilor care se prezinta la un control de rutina. In lipsa unei informari corecte, aceasta neregula starneste ingrijorarea si chiar teama celor diagnosticati cu un colesterol marit. In realitate insa, daca aceasta problema este identificata la timp si tinuta sub control, pacientii pot duce o viata normala fara a fi afectati de complicatiile produse de un colesterol cu valori anormale.

Ce este colesterolul

Inainte de toate, pacientul trebuie sa fie bine informat si sa inteleaga ca acest colesterol este o componenta esentiala in organism, fiind precursorul unui numar mare de procese biochimice. Concret, colesterolul este un alcool ce se regaseste in membrana celulara si in tesuturilor organismului fiind transportat in sange. Colesterolul se sintetizeaza in organismul animal si se concentreaza la nivelul ficatului, la creier si la maduva spinarii. Colesterolul are rol in reglarea vascozitatii sangelui, in mentinerea integritatii celulare, in metabolismul vitaminelor A, D, E si K, in producerea de hormoni si in sinteza bilei. In acelasi timp, colesterolul intervine in sistemul imunitar si la nivelul sinapselor nervilor. In functie de tipul lipidelor sunt identificate LDL-colesterol (colesterolul “rau”) in care densitatea de lipoproteine este mica, si HDL-colesterol (colesterolul “bun”) in care lipoproteinele au o densitate mare.

Consecintele colesterolului “rau”

In cele mai multe cazuri, LDL-colesterolul (colesterolul “rau”) este asociat cu afectiuni vasculare cum ar fi: accidentele vasculare cerebrale, accidentele cardiace sau oculare.

Din cantitatea totala de colesterol din organism, colesterolul “rau” reprezinta o proportie de 60% – 70%, iar atunci cand nivelul sau creste se poate vorbi de o depunere de grasimi la nivelul vaselor de sange si implicit de ateroscleroza si chiar infarct miocardic. Cea mai grava consecinta a colesterolului “rau” este tromboza, care poate duce la atrofie sau infarct renal, pulmonar, cerebral sau miocardic.

Prin urmare, identificarea valorilo LDL-colesterol au un rol esential in depistarea riscului cardiovascular si in stabilirea unui tratament corespunzator. Valorile normale ale LDL-colesterolului trebuie sa fie pentru adulti mai mici de 160mg/dl si sub 130mg/dl, in cazul persoanelor care asociaza alti factori de risc cardiovasculari. In cazul pacientilor cu cardiopatie ischemica, nivelul LDL-colesterolului nu trebuie sa depaseasca 100mg/dl.

Colesterolul “bun” scade riscul aparitiei bolilor cardiovasculare

HDL-colesterolul sau colesterolul “bun” intervine in distrugerea depunerilor de grasimi pe peretii vaselor de sange. Altfel spus, o valoare corespunzatoare de HDL-colesterol duce la scaderea riscului de aparitie a afectiunilor cardiovasculare. Atentie insa, deoarece un nivel de HDL-colesterol sub 35 mg/dl contribuie la aparitia unui risc crescut de angina pectorala sau infarct miocardic. In ceea ce priveste valorile optime ale HDL-colesterolului, acestea difera in functie de sex. Mai exact, in cazul barbatilor HDL-colesterolul trebuie sa fie in jur de 45mg/dl, iar in cazul femeilor in jur de 55 mg/dl.

Mentinerea unei valori normale a colesterolului in sange

In acelasi timp nu trebuie uitat ca LDL-colesterol impreuna cu HDL-colesterol contribuie la mentinerea unei valori normale a colesterolului in sange. Cand valorile colesterolului sunt prea mari atunci organismul se resimte, iar pacientul se confrunta cu diverse dereglari metabolice. Pe de alta parte, un rol esential il au si trigliceridele, care sunt o forma de transport si de depozitare a lipidelor in sange. Acestea pot fi implicate insa in procesul de cardiopatie ischemica si ateroscleroza din cauza ca lipoproteinele bogate in trigliceride sunt bogate si in colesterol.

Raspunde

XHTML: Puteti utiliza urmatoarele marcaje: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>