Scadere colesterol - scaderea colesterolului pe cale naturala

Colesterol ridicat – sfaturi utile

Colesterol ridicat – sfaturi utile

Pentru tratamentul dietetic al hipercolesterolemiei si indica scaderea aportului de grasimi din lapte( vezi unt smantana) si a carnurilor foarte grase. De asemenea oul este bugat in colesterol dar doar galbenusul. Albusul este o suspensie de proteine in apa si nu are grasime aproape deloc.

Alimentele vegetale nu au colesterol. El este un produs exclusiv animal. Vezi ulei pe cate scrie fara colesterol. Nu are nici un ulei colesterol indiferent daca scrie pe el sau nu, cu conditia sa fie vegetal.

O dieta bogata in legume si fructe scade aportul de colesterol si de asemenea fibrele continute absorb sarurile biliare in intestin( tot din colesterol) si prin aceasta ii asigura o excretie mai accentuata- cerealele sunt excelente pentru aceasta caci au multa celuloza si in plus stimuleaza si tranzitul intestinal.

Regimul sotului meu contine urmatoarele alimente: lapte degresat, derivate din lapte degresate, cereale, fructe si legume cat mai crude, carne slaba de pasare si vita (exclus port, carnati, tocaturi), cat mai mult peste, dulciurile limitate, paste fainoase 1 data pe saptamana (daca se pot evita e si mai bine), paine integrala, (unt nu are voie), margarina vegetala, ulei de masline in cantitati mici.
Toate alimentele preparate la gratar sau la abur (am cumparat vase Zepter).

Meniul pe o zi e cam asa:

dimineata: lapte degresat cu 2 felii de paine integrala prajita si 2 bucati de somon (scade colesterolul)
pranz: supa de legume (fara carne, uneori fac bors cu pasaresi ulei de masline); legume fierte in abur (morcov, dovlecei, cartofi, fasole verde, porumb) cu 250 g.peste la gratar; un iaurt degresat cu fructe
cina:pireu de cartofi sau morcovi cu gratar (vita sau piept de curcan)
intre mese mananca fructe multe.

Si bea rareori un pahar de vin alb.

Adevarata cauza a colesterolului marit nu este alimentatia, contrar a ceea ce crede toata lumea. Desigur colesterolul alimentar are si el rolul sau important, dar mecanismele hipercolesterolemiei sunt mult mai complexe. Organismul uman are nevoie de colesterol pentru a-si sintetiza hormoni steroizi, mai ales cortizolul care e esential. Fara el nu e posibila viata. Deci ca sa se asigure ca nu va fi privat de materie prima are un mecanism propriu de sinteza a colesterolului, care se mai si deregleaza. Pentru aceasta prefera bineinteles lipidele, dar poate folosi si glucide sau proteine(bineinteles cu un mai mare consum de energie). Deci cand o ia razna poti sa mananci orice vrei ca tot mare va fi.

Daca in schimb esti sanatos si mananci foarte gras se poate si atunci sa creasca nivelul colesterolemiei, dar nu chiar asa ca atunci cand aceasta este o boala.

Se trateaza cu dieta(vezi cazul bun), dar nu face fata si colesterolul scade dar nu e normalizat. De aceea s-au inventat medicamente hipocolesterolemiante care sunt de 2 tipuri statine si fibrati. In ultima vreme se folosesc mai mult statinele in practica medicala( din multe motive).

Aceste medicamente pot fi prescrise doar de medic dupa o examinare atenta si un consult de specialitate.

Raspunde

XHTML: Puteti utiliza urmatoarele marcaje: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>