Scadere colesterol - scaderea colesterolului pe cale naturala

Esterii de stanoli din plante ajuta la scaderea colesterolului?

Esterii de stanoli din plante ajuta la scaderea colesterolului?

Sterolii si stanolii din plante sunt molecule asemanatoare colesterolului. Cea mai mare concentratie de stanoli si steroli din plante apare in uleiurile vegetale si in cereale. Stanolii si sterolii din plante reduc absorbtia colesterolului din tractul digestiv, atat a celui din dieta, cat si a celui biliar. Aportul de stanoli si de steroli din plante dintr-o dieta normala nu are efect hipolipemiant.

Un aport zilnic de aproximativ 2g stanoli din plante reduce colesterolul “rau” cu peste 15%.

Stanolii din plante adaugati in alimente, ca esterii de stanoli din plante, o forma solubila a stanolilor din plante, reduc eficient colesterolul seric LDL cu pana la 15%. Sterolii din plante si mai ales stanolii sunt mult mai putin absorbiti din dieta. Cand alimentele cu adaos de steroli sau stanoli din plante sunt consumate, aproximativ 0.5% pana la 2% din steroli si numai 0.04 pana la 0.2% din stanoli sunt absorbiti. Mai departe, stanolii din plante sunt eliminati eficient de organism.

Esterii de stanoli ajuta la scaderea colesterolului

Eficienta esterilor din plante in reducerea colesterolului a fost aratata in peste 50 de studii clinice. Un aport zilnic de aproximativ 2g stanoli din plante reduce colesterolul “rau” cu pana la 15%, in doar 14 zile. In urma studiilor efectuate s-a dovedit ca nivelul colesterolului “bun” si al trigliceridelor ramane neschimbat. De asemenea, ultimele cercetari arata ca esterii de stanoli din plante reduc nivelul trigliceridelor serice la subiectii cu un nivel ridicat al acestora. In Romania, Dobrogea-Benecol este prima paine care contine esteri de stanoli din plante. Painea Dobrogea-Benecol a fost lansata de Dobrogea-Grup. Esterii de stanoli din plante sunt eficienti in toate tipurile de dieta, atat in cadrul dietei tipic vestice cat si in cadrul dietei cu un continut scazut de grasimi saturate si colesterol.

Raspunde

XHTML: Puteti utiliza urmatoarele marcaje: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>