Dieta cu fructe si legume

Principiile alimentatiei sanatoase spun ca trebuie sa consumi, zilnic, fructe si legume

Auzi asta la radio, la televizor, si de la medicul de familie. Regula merge chiar si mai departe si precizeaza ca sunt necesare cinci fructe si legume pe zi.

Regula celor cinci fructe si legume

Conform articolelor destinate publicului larg de pe site-ul “Eat right”, unul dinte cele mai cunoscute forme de popularizare a alimentatiei sanatoase, o portie de fructe sau legume este echivalentul a 100 de grame. Cu alte cuvinte asta inseamna un mar, doua-trei caise, o mana de capsune, doi morcovi tineri si o salata. O supa de legume sau un pahar de suc de fructe si/sau legume este echivalemtul unei portii.

Proaspete, congelate sau conservate?

Fructele si legumele congelate industrial au chiar mai multe vitamine decat cele “proaspete” din supermarket. Vitaminele nu sunt cu nimic afectate de congelare. Singurul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa verifici termenul de grantie si ca pachetul cu legume sau fructe congelate sa nu contina bulgari de gheata, semn ca, undeva lantul de frig a fost intrerupt, iar produsul s-a decongelat. Mai multe despre legumele congelate gasesti aici. Pentru ca suntem dependenti de aprovizionarea din marile magazine, unde fructele si legumele sunt considerate proaspete desi au fost culese cu cel putin o saptamana inainte, aici gasesti sfaturi foarte utile pentru a alege fructe si legume de calitate.

In ceea ce priveste legumele si fructele din conserva, de preferat sunt cele in suc propriu, pasteurizate, in detrimentul celor cu adaos de zahar, sare si conservanti, sau al celor conservate prin fierbere. Toate aceste detalii sunt scrise pe eticheta. Pretul este un alt indiciu, conservele de calitate fiind cu 15-20% mai scumpe decat cele scoase la promotii in marile magazine.

Regulile dietei

* – Dieta cu fructe si legume este recomandata primavara, dar nu pe perioade mai lungi de doua saptamani, maxim trei, pentru ca un consum exagerat de fructe si legume afecteaza aportul de proteine. In primul rand daca adopti cura de fructe si legume trebuie sa stii ca asta nu te va transforma in vegetarian.
* – In plus, pe parcursul dietei cu fructe si legume poti manca, si este chiar recomandat, si lactate si carne, dar in cantitati mici.
* – Studiile au aratat ca o crestere a consumului de fructe la o masa, cu 100 de grame, si reducerea cu aceeasi cantitate a alimentelor de origine animala, a grasimilor si fainoaselor, poate contribui la scaderea in greutate cu pana la 300 de grame zilnic. Nu-ti ramane decat sa faci niste calcule, si sa schimbi cate ceva in dieta ta zilnica.
* – Alege, in masura in care este posibil, fructe si legume de sezon, si tine dieta cu fructe si legume, cateva saptamani, in mijlocul sezonului. Primavara in luna mai, vara in august si toamna in noiembrie, astfel incat sa beneficiezi din plin de fructele si legumele fiecarui anotimp.
* – Iarna, dieta se poate mentine cu radacinoase, legume uscate sau congelate si cu multe citrice.
* – Variaza, in fiecare zi, fructele pe care le mananci. Nu uita de mere si de portocale, fructe la indemana oricui si usor de gasit tot anul.
* – Adauga in dieta seminte neprajite si nesarate, de floarea soarelui, dovleac, dar si migdale, alune si nuci, dar fara se abuzezi, pentru ca sunt bogate in calorii.
* – Daca fructele trebuie mancate in starea lor naturala, legumele pot fi mancate sub forma de supa, la cuptor, inabusite (cu o cantitate foarte mica de grasime vegetala), coapte sau fierte la aburi. Pot fi combinate in salate sau rontaite (betisoare de morcovi si telina).
* – Nu uita de legumele “parfumate”, adica ceapa si usturoiul, excelente si foarte sanatoase.
* – Foloseste cantitati mari de ierburi aromate, gen patrunjel, cimbru, leustean si frunze de telina. Tocate marunt, pot fi adaugate in salate sau pot fi transformate in salate. Sunt foarte bogate in vitamine si contin nutrienti valorosi si rari.
* – Fructele si legumele contin cantitati importante de fibre, dar pe langa acestea o portie de cereale integrale, zilnic, este mai mult decat binevenita.
* – Bea cel putin doi litri de lichide, pentru ca dieta sa aiba eficienta maxima. Consuma cel putin doua produse de origine animala pe zi (un ou, o bucata de branza, o bucata de carne de pui sau peste) si cel putin un pahar cu lapte si un iaurt zilnic sau 150 de grame de branza de vaci (eventual degresata).

Beneficiile dietei

Dieta cu fructe si legume te poate ajuta sa pierzi, in mod sanatos, circa 3-5 kilograme, echilibreaza raportul de sodiu si potasiu in organism (de cele mai multe ori organismul are o acuta lipsa de potasiu), ceea ce va face ca activitatea cardiaca sa se imbunatateasca. Dieta aduce un aport sanatos de calciu, fosfor si alte minerale deficitare: seleniu, magneziu, mangan, zinc, toate foarte importante pentru organism. Evident, dieta inseamna o injectie cu vitamine, A, C, K si altele. Tinuta de cateva ori pe an, te protejeaza de afectiuni cardio-vasculare, diminueaza riscul maladiilor canceroase si reduce nivelul colesterolului si previne cresterea glicemiei. In plus, iti asiguri un ten stralucitor, un par frumos si un tonus psihic de invidiat. Adica, numai beneficii!

Diete personale, de succes

Diete pentru slabire – exista o formula magica pentru cura de slabire ideala?

Plecand de la ideea ca experienta personala este cel mai bun profesor, iata cateva dintre dietele pe care femei de toate varstele le-au inventat, le-au respectat si au avut rezultate dintre cele mai bune. Dietele personalizate, adaptate de fiecare in parte, in raport cu stilul de viata, gusturile si nevoile fiecareia, sunt deseori mai eficiente decat cele “din carti”, pentru ca induc o mai mare mobilizare.

Si, ca un argument in plus in favoarea acestor fapte, iata marturisirile unor femei care au respectat diete compuse chiar de ele.

Sa fie iute!

Cristina are 45 de ani si, in ultimii trei ani, a acumulat cateva kilograme in plus de care, desi a respectat diferite diete, care se recomandau ca fiind sigure, nu a reusit sa scape. “Era frustant. M-am chinuit cu tot felul de regimuri disociate, cu dieta cu lamaie si cu dieta pe baza de proteine, dar fara rezultat”, povesteste ea.

Apoi a inceput sa caute diete adaptate stilului ei de viata si a aflat ca o serie de plante aromate, condimente si mirodenii au ca efect asociat stimularea arderilor si intensifica eliminarea grasimilor.

“Mi-am dat seama ca imi place oricum foarte mult mancarea picanta si ca niciodata nu mi-a facut rau ceva prea iute. Asa ca am devenit o fana a ardeilor iuti, a mustarului, hreanului si ghimbirului in toate formele posibile”, spune Cristina. Le-a combinat pe toate in mancarurile pregatite de ea, in salate si ca adaos la carnea la cuptor sau preparata la gratar.

“Practic, mancarea picanta nu-mi lipsea de la nicio masa. Nu mancam doar ardei iuti, dar acestia insoteau fiecare fel de mancare, astfel ca zilnic mancam cel putin trei – patru. Am redus aportul de fainoase si le-am inlocuit cu cereale integrale, am inlocuit zaharul cu miere sau fructoza, iar singurul dulce la care nu am renuntat a fost ciocolata. La toate acestea, am adaugat cat mai multe fructe si legume si, dupa vreo doua luni, rezultatele au fost evidente. Practic am slabit cinci kilograme in vreo trei luni. Ma simt bine si sunt plina de energie”, a mai spus Cristina.

Cotidianul britanic The Sun citeaza medicul Amanda Ursell, un nutritionist celebru, care afirma ca ardeii iuti, pudra de chili (sau boiaua iute), ceaiul verde, mustarul, cafeina si ghimbirul sunt ideale in curele de slabire.

O dovada in plus este o cercetare realizata la Oxford, care a dovedit ca sosul de chili stimuleaza arderile de grasimi, iar cu cat este mai iute, cu atat efectul este mai intens. In plus, acesta face bine la inima si la sistemul circulator, gratie antioxidantilor continuti. La fel si mustarul (preparat insa dupa retete traditionale), care mareste rata cu care organismul arde caloriile cu 15% in urmatoarele 10 ore, dupa ce a fost mancat. Efectul este valabil si pentru semintele de mustar, nemacinate.

Numai supe si ciorbe

Mama unei fetite de patru ani, Simona (30 de ani), a acumulat in timpul sarcinii vreo 10 kilograme. Iata cum a scapat de ele. „Bunica mea face niste supe grozave. Foloseste toate verdeturile din gradina, toate legumele, in tot felul de combinatii, asa ca stiam si retetele, dar imi si placeau foarte mult. Mi-am compus singura o dieta cu ciorbe si supe de zarzavat, plecand de la faimoasa supa de varza”, spune Simona.

Astfel, supele crema de legume si ciorbele de zarzavat au devenit baza alimentatiei ei, inlocuind chiar cartofii cu morcov si telina, pastarnac si loboda, stevie, varza si praz.

„Am facut si supe de mazare, de salata si supa de usturoi si cateva variante de supe de rosii. Toate sunt satioase si au calorii putine. Le mancam la toate mesele. Efectul a fost ca am slabit foarte frumos si aproape fara efort. Secretul meu a fost ca de fiecare data cand imi era foame, imi luam o cana cu supa sau stateam la masa si mancam un castron mare cu ciorba de zarzavat. In loc de paine, mancam o bucatica de branza, de regula telemea de vaca, putin grasa si putin sarata”, mai spune Simona.

Daca te intereseaza o astfel de dieta incerca supele si ciorbele de aici sau supa crema de castane cu hrean.

Dieta pentru program dezordonat

Alexandra (25 de ani) are un program foarte dezordonat, din cauza caruia nu poate respecta orele de masa. „Sunt zile in care nu am timp sa mananc, pana la cinci-sase dupa-amiaza. Iar cand ma asez la masa nu ma mai opresc”, povesteste ea.

Din aceasta cauza, a ajuns sa acumuleze kilograme in plus si asta o deranja foarte tare. A decis intr-o zi sa schimbe radical regimul de alimentatie si iata ce a facut: „Primul pas a fost acela de manca dimineata. Nu mult, si nu foarte elaborat, pentru ca nu aveam timp. Pe langa cafeaua de dimineata, obligatorie, am adaugat un borcan de iaurt si doua-trei linguri de cereale, plus un fruct – un mar, o banana, o mana de capsuni, o mandarina, dupa caz. Efectele au fost spectaculoase. Am avut dintr-o data mai multe energie si spor la treaba, in prima parte a zilei, si nu am mai fost ispitita nici de covrigii sau branzoaicele de pe strada”, explica Alexandra.

In plus, isi strecura in geanta, ca tot era mare si incapatoare, un sandvich si un fruct, iar pentru rontait a inlocuit chipsurile cu alune, fistic sau migdale. „Rezultatele au fost demne de toata lauda. Nu mai mancam fara limita seara, iar kilogramele in plus au disparut, ca prin farmec”, povesteste Alexandra.

Care este dieta ta proprie, pe care o aplici atunci cand simti ca ai acumulat cateva kilograme in plus?

10 gustări delicioase pentru dieta sub 100 de calorii

Ai început dieta, iar număratul caloriilor a devenit obiectivul principal

Gustările, alese corect, pot deveni un real ajutor în dietă. Te ajută să controlezi senzaţia de foame, să mănânci mai puţin la masă şi să îţi păstrezi energia. Fructele, legumele, cerealele, sunt gustări sănătoase care oferă organismului nutrienţii necesari şi sunt sărace în calorii.

Iată câteva exemple de gustări sănătoase şi sub 100 de calorii

1. Un ou fiert şi un morcov = 100 calorii. Ouăle şi morcovii sunt surse bogate în luteină şi vitamina A, recomandate pentru sănătatea ochilor.

2. O pară şi o feliuţă de brânză = 100 calorii. Datorită conţinutului bogat de fibre solubile, perele sunt foarte săţioase, reducând pofta de mâncare. Pe lângă faptul că te ajută să slăbeşti, consumul de pere aduce şi numeroase beneficii pentru sănătate.

3. O banană (mărime medie) = 90 calorii. Bananele sunt surse importante de vitamina B6, vitamina C, potasiu, magneziu şi fibre. Sunt recomandate în combaterea depresiei, anemiei, afecţiunilor intestinale. În plus, ajută la asimilarea calciului şi protejează oasele.

4. Un măr = 50 calorii. Merele sunt foarte săţioase şi te ajută să mănânci mai puţin. Cercetătorii susţin că femeile care consuma 3 mere zilnic, reuşesc să slăbească mai uşor, cu până la 40% mai mult faţă de cele care nu au acest obicei alimentar. Studiile au dovedit că un consum bogat de mere aduce numeroase beneficii. Merele sunt o sursă bogată în fibre, atât solubile cât şi insolubile. Specialiştii spun că fibrele contribuie la scăderea nivelului de colesterol din sânge şi a riscul depunerii acestuia pe artere. Astfel, o dietă bogată in mere ajută la prevenirea atacurile de inimă.

5. Două linguri de seminţe de dovleac = 95 calorii. Seminţele de dovleac fac parte dintre cele mai hrănitoare seminţe, bogate în carbohidraţi, aminoacizi, acizi graşi nesaturaţi şi vitamine C, D, E, K, B, calciu, potasiu. S-au dovedit eficiente în tratamentul depresiei, prevenirea osteoporozei şi în combaterea paraziţilor.

6. O bucată de turtă dulce = 95 calorii. Turta dulce face parte dintre cele mai sănătoase şi sărace în calorii gustări dulci.

7. O felie de păine integrală cu o linguriţă de miere = 100 calorii. Mierea a fost folosită din cele mai vechi timpuri drept remediu pentru obezitate, răceală, boli de inimă, indigestie sau acnee.

8. Un iaurt de 100 ml cu cereale integrale = 100 calorii. Cerealele integrale sunt sărace în calorii, dar bogate în nutrienţi şi fibre.

9. Un pahar cu suc de roşii = 70 calorii. Tomatele sunt surse bogate de licopen, antioxidant care protejează împotriva cancerului. Consumul regulat de roşii reduce nivelul de colesterol şi zahăr din sânge.

10. Un iaurt cu fructe de pădure = 100 calorii.

Nu uita! Dietă nu însemnă abţinere de la mâncare, ci alegerea unor alimente sănătoase şi cu conţinut scăzut în calorii.

Dieta cu supa de varza

Pe tot parcursul dietei se poate bea cafea sau ceai neidulcite sau indulcite cu zaharina

Dieta cu supa de varza este deja faimoasa printre amatorii dietelor. Un motiv ar fi acela ca este chiar eficienta. Putinele sunt persoanele care au tinut acest regim si nu au slabit. Este foarte buna ca metoda de dezintoxicare a organismului si de slabire rapida.

Regimul nu trebuie sa dureze mai mult de sapte zile, pentru ca este unul hipocaloric ce poate provoca divers ecarente in organism. Unele persoane se pot simti slabite, nervoase si lipsite de energie. Daca aceste simptome sunt grave trebuie renuntat la dieta si revenit la o alimentatie normala.

Cum preparam supa de varza?
Ai nevoie de:
* varza tocata
* ceapa
* rosii
* ardei gras
* telina
* morcovi
* fasole verde
* marar, patrunjel

Legumele se pun intr-o oala cu apa, iar cand supa incepe sa fiarba se adauga mararul si patrunjelul, dupa care se lasa la foc mic timp de 10 minute.

Iata ce vei manca in cele sapte zile ale dietei:

Ziua 1

* Supa de varza in orice cantitate si oricand apare senzatia de foame
* Fructe in orice cantitate, dar fara banana.

Ziua 2

* Supa de varza in orice cantitate.
* Legume fierte sau proaspete, in afara de fasole uscata, mazare, porumb.
* Un cartof copt cu unt, la cina.

Ziua 3

* Supa de varza in orice cantitate.
* Fructe silegume in orice cantitate, in afara de cartofi cele mentionate la zilele 1 si 2.

Ziua 4

* Supa de varza in orice cantitate.
* Banane, cel mult opt.
* Lapte degresat in orice cantitate. Aceasta zi este menita sa-ti potoleasca pofta de dulciuri.

Ziua 5

* Supa de varza in orice cantitate
* 300-500 de grame de carne de vita sau pui (fara piele!) fiarta sau la gratar

Ziua 6

* Supa de varza in orice cantitate
* Legume, in afara de cele mentionate la ziua 2
* 300-500 de grame de carne slaba, fiarta sau la gratar.

Ziua 7

* Supa de varza in orice cantitate
* Legume, in afara de cele mentionate la ziua 2.
* Orez fiert.

Pe tot parcursul dietei se poate bea cafea sau ceai neidulcite sau indulcite cu zaharina. In zilele in care se mananca fructe se pot bea si sucuri naturale din fructe. La fel si in cazul legumelor. Nu se mananca paine, nu se beau sucuri, alcool sau apa minerala carbogazoasa. Este recomandat ca in fiecare zi sa se bea cel putin doi litri de apa plata. Pe parcursul dietei se ia un supliment cu multivitamine.

In saptamanile de dupa dieta se revine la o alimentatie diversificata dar hipocalorica, pentru a inlatura efectul yo-yo.

Dieta elvetiana

Regimul elevetian nu este unul care sa poata fi urmat pe termen lung si care sa asigure o slabire de durata

Regimul elvetian a fost pus la punct de nutritionistii elvetieni si promite pierderea a 2-3 kilograme intr-o saptamana. Teoretic, regimul se poate tine pe termen nelimitat, pentru ca el contine toate grupele importante de nutrienti, vitamine si minerale. Un dezavantaj major ar fi lipsa de diversitate a meselor care in surt timp duce la plictiseala

Regimul elevetian nu este unul care sa poata fi urmat pe termen lung si care sa asigure o slabire de durata. Este un regim sarac in carbohidrati si bogat in proteine si nu este indicat decat persoanelor perfect sanatoase. In schimb este perfect pentru cei care vor sa slabeasca repede cateva kilograme. Meniul este acelasi in fiecare zi, insa avantajul este ca se pot face diferite combinatii din alimentele indicate, la cele trei mese.

Alimentele ce trebuie consumate in cursul unei zile:

200-300 g de carne slaba sau peste. Se poate pregati fiert, inabusit, la cuptor.
2 oua. Se pot pregati fierte, romanesti, omleta fara ulei.
0,5 l de lapte cu maxim 1,5% grasime.
50 g zahar
50 g branza slaba, de vaca.
100-150 g de paine de secara, ovaz sau alte cereale integrale. Este interzisa painea alba.
100 g cartofi. Se pot pregati fierti, copti, la gratar.
50 g unt

* Fructe si legume, in afara de prune, banane, pere si struguri. Este indicat sa fie consumate proaspete. Se pot face si compoturi, dar fara a depasi cele 50 g de zahar indicate. Sunt interzise fructele confiate sau uscate.
* Toate mesele se alatuiesc din aceste alimente, respectand cantitatile. Felul cum vor fi combinate depinde de gusturi, iar orarul meselor depinde de programul fiecaruia. Dar este indicat sa existe 3 mese si 2 gustari, zilnic.
* Seara nu se consuma fructe.
* Nu se inlocuiesc alimentele mentionate si nu se schimba cantitatile.