Scadere colesterol - scaderea colesterolului pe cale naturala

Colesterol marit

Colesterol marit

Colesterol, un alcool policiclic de care se leaga acizii grasi, devenind astfel o grasime care se intalneste in aproape toate alimentele de origine animala. El este transportat prin intermediul sangelui in asocia]ii moleculare cu proteinele (lipoproteine). Cantitatea totala de colesterol din organism este de aproximativ 145 de gr. Majoritatea se gasesc in membranele celulare, unde actioneaza ca un agent stabilizant.

Aproximativ o treime se gaseste in membranele sistemului nervos – creier, maduva spinarii. Restul participa la formarea acizilor biliari, produce hormoni sexuali si ajuta la formarea vitaminei D. Organismul isi fabrica singur colesterolul necesar si nu are nevoie de nici un aport alimentar de acest fel.

Daca alimentele mancate con]in o cantitate prea mare de grasimi colesterolul incepe sa se depuna pe vasele de sange, ceea ce duce la ingustarea arterelor. in final, se poate ajunge pana la anghina pectorala sau infarct miocardic.
Nivelul optim de lipoproteine cu densitate mica este de 160 mg/dl pentru un adult tanar. Nivelul optim de lipoproteine cu densitate mare este de 45 mg/dl pentru barba]i si in jur de 55 mg/dl pentru femei.

Colesterolul alimentar provine in exclusivitate din produse animale: galbenusul de ou, produse lactate nedegresate, carne, untura si sla-nina. Colesterolul depinde si de echilibrul energetic, reflectat de greutatea corporala, de varsta, de activitatea fizica, de nivelul hormonului estrogen (femei).

Activitatea fizica sustinuta consuma acizii grasi si previne acumularea lor in ficat. Acest lucru nu depinde neaparat de greutatea corporala pe care o luam, desi la persoanele grase metabolismul este alterat si, prin urmare, riscul este mai mare. La femeile aflate la menopauza cantitatea de colesterol creste datorita lipsei hormonului estrogen. Foarte mult (aproape 50% din cazuri) conteaza si mostenirea genetica.

Raspunde

XHTML: Puteti utiliza urmatoarele marcaje: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>