Scadere colesterol - scaderea colesterolului pe cale naturala

Colesterol bun, colesterol rău

Colesterol bun, colesterol rău

Colesterolul este un alcool organic, sterol, identificat în membrana celulară și în țesuturile organismului și transportat în sânge.

Termenul de colesterol provine din grecescul chole (bilă) și stereos (solis) plus sufixul „ol”, fiind identificat în calculii colesterolici în anul 1784. De regulă, el nu se absoarbe prin alimentație, ci se sintetizează în organismul animal.

Colesterolul se concentrează la nivelul ficatului, măduvei spinării, al creierului dar și la nivelul plăcii de aterom, conducând la ateroscleroză. Colesterolul are un rol important în organism, numeroase procese biochimice avându-l drept precursor. Hiperproducerea de colesterol (cel din lipoproteine de mică densitate) este asociată cu afecțiuni vasculare: accidente vasculare cerebrale, cardiace, oculare.

Colesterolul se depune pe interiorul pereților vaselor de sânge formând plăci de aterom și îngustează vasul, scăzând astfel debitul de sânge în zona irigată de respectivul vas.

Cantitatea totală de colesterol din organism este de aproximativ 145 de grame. Cea mai mare parte se găsește în membranele celulare, unde acționează ca un agent stabilizant. Aproximativ o treime poate fi identificată în membranele sistemului nervos – creier, măduva spinării. Restul participă la formarea acizilor biliari, produce hormoni sexuali și ajută la formarea vitaminei D.

Există un „colesterol bun” (numit HDL-colesterol) și un „colesterol rău” (numit LDL-colesterol). Riscul de apariție a plăcilor de aterom depinde, mai ales, de raportul dintre colesterolul bun și cel rău.

Există două mari cauze pentru creșterea nivelului de colesterol: o predispoziție moștenită genetic și alimentația nesănătoasă. Adesea cele două cauze coexistă, deoarece nu numai că există predispoziția moștenită, dar se moștenesc și proastele obiceiuri alimentare, cu urmări grave.

Raspunde

XHTML: Puteti utiliza urmatoarele marcaje: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>