Scadere colesterol - scaderea colesterolului pe cale naturala

Despre diferenta dintre colesterolul bun si colesterolul rau

Despre diferenta dintre colesterolul bun si colesterolul rau

In literatura de specialitate gasim adesea vorbindu-se despre colesterol bun si colesterol rau. Diferentele de comportament manifestate de colesterol sunt determinate de proteina la care este acesta legat. Lipoproteinele sunt agentii care transporta colesterolul in sange:

* lipoproteinele de joasa densitate (LDL) transporta 65% din totalul de colesterol sangvin; acest complex determina depunerile de colesterol in interiorul vaselor. Acest tip de colesterol este asa-numitul colesterol rau.
* lipoproteinele de foarte joasa densitate (VLDL), precursorul LDL, transporta aproximativ 15% din totalul de colesterol sangvin, dar sunt necesare ficatului pentru a produce LDL.
* lipoproteine de inalta densitate (HDL) transporta in jur de 20% din totalul de colesterol sangvin. Fiind compuse in principal din lecitina, lipoproteinele de inalta densitate sunt eroii cei buni care distrug depozitele de colesterol de pe vasele sangvine si asigura circulatia colesterolului fara a bloca arterele. Acest colesterol este asa-numitul colesterol bun.

In acest context, este important raportul dintre LDL (colesterol rau) si HDL (colesterol bun). Nivelul total de colesterol sangvin nu trebuie sa depaseasca valoarea de 200 mg/dl. Daca aceasta valoare creste, ar trebui sa luam masuri preventive inainte sa se ajunga la un nivel riscant de colesterol (mai mare de 250 mg/dl). Mentinerea ratiei zilnice de grasimi ingerate sub valoarea de 20%, maximum 30% din totalul caloriilor este vitala pentru pastrarea nivelului de colesterol in limite normale.

Colesterol / Valoare
Colesterol total 190-200 mg/dl
LDL colesterol Mai mic de 115 mg/dl
HDL colesterol Mai mare de 40 mg/dl

In cazul bolnavilor de diabet, al cardiacilor, al persoanelor cu colesterolul crescut, ultimele ghiduri europene recomanda chiar valori mai mici pentru colesterol, respectiv colesterol total − 175 mg/dl, LDL colesterol − 100 mg/dl.

Raspunde

XHTML: Puteti utiliza urmatoarele marcaje: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>