Scadere colesterol - scaderea colesterolului pe cale naturala

Alimentatie sanatoasa intr-un corp sanatos

Vrei sa-ti pastrezi creierul vivace ca atunci cand erai copil? Da-i carburantul potrivit!

Cerealele, soia, verdeturile si pestele te vor ajuta sa iti pastrezi o memorie de fier… si performantele intelectuale iti vor da mari satisfactii. Ti se pare ca, an dupa an, creierul tau este mai „greoi“, ti-e greu sa-ti amintesti anumite lucruri sau sa te concentrezi si incepi sa crezi ca deja mintea ta nu mai e proaspata si receptiva ca atunci când erai copil.

Pentru ca organismul tau sa functioneze la o capacitate maxima are nevoie de nutrienti potriviti acestia permitandu-i sa-si alimenteze mai bine motorul pe care l-a primit cadou

de la parintii . Dar nu este de ajuns sa pariezi totul pe prietenii nutrienti. Daca nu vrei sa ramai in pana cu masina trebuie sa te tii departe de grasimile saturate: „Acuzati ca pun in pericol sanatatea inimii si a arterelor, acesti inamici periculosi, continuti mai ales de alimentele de origine animala, sunt foarte daunatori si pentru creier“, afirma Dr. Ascanio Polimeni, psiho-neuro-endocrinolog si presedintele comitetului stiintific al Asociatiei Antiaging a Medicilor Italieni.
Deci in concluzie ce ar trebui sa mancam
-Carne putina, verdeturi multe

„Grasimile saturate tind sa se depuna pe peretii vaselor sanguine, obstructionand afluxul de sange si, implicit, pe cel de oxigen catre creier“, explica Dr. A. Polimeni. „Stimuleaza eliberarea substantelor cu actiune inflamatorie si este stiut ca tocmai inflamatia este una din cauzele principale ale bolilor neurodegenerative. Se oxideaza cu usurinta, provocand formarea acelor radicali liberi, considerati responsabili pentru imbatranirea celulelor, inclusiv a celor nervoase.“

Daca vrei sa te opui degradarii intelectuale, incearca sa te tii departe de carnea rosie, branzeturi, unt, mezeluri si consuma cantitati mari de cereale, verdeturi, soia si peste: adevarata hrana a femeilor inteligente. In urmatoarele pagini vei descoperi toate valorile nutritive, cum sa le gatesti si, eventual, cu ce sa le inlocuiesti. Pentru a avea o minte… mai agera ca niciodata!
Mici portii de carbohidrati.

Pentru a avea un randament mai bun dupa pranz, limiteaza-ti masa la o portie mica de paste (70 gr.) cu un sos simplu, o felie de peste cu salata verde si un fruct. „Si fara paine“ ne avertizeaza experta noastra. „Pentru ca, daca exagerezi cu carbohidratii (simpli sau complecsi), vei determina eliberarea in masa a insulinei, care duce la scaderea nivelului glucidelor din sange, ori tocmai ea este responsabila de somnolenta si de ingreunarea mentala“
FULGII DE PORUMB

Pentru a rula la randament maxim, creierul tau are nevoie de carbohidrati complecsi.
Ca aceia din cerealele pentru micul dejun.
Alegeti din cei fara zahar.

SOIA

Minte treaza, rapiditate in invatare, memorie buna (datorita colinei din soia), care serveste la producerea transmitatorului cel mai activ in procesele cognitive.
FULGII DE PORUMB
Dimineata iti dau energie pentru a avea mintea activa

. Alegeti cereale fara zahar, dar imbogatite cu vitamine si minerale. Daca vrei ca mintea ta sa functioneze la maximum, cea mai importanta regula este sa nu sari peste micul dejun! Nutritionistii ne repeta continuu acest lucru, dar nu prea ii ascultam. Cei mai multi dintre noi nu mananca nimic dimineata si beau cel mult o cafea.
Verdeturi da, dar crude

Acidul folic este prezent, in afara de cicoare si in alte verdeturi (de exemplu, in spanac), in legume, in drojdia de bere, in ficat. „Este insa mai bine sa mancam alimente vegetale“, ne sfatuieste nutritionista Diana Scatozza. „Deoarece furnizeaza mai multa vitamina C si betacaroten, doua substante antioxidante care mentin membranele neuronilor elastice, protejandu-le de atacurile radicalilor liberi“.

Spanacul. Dintre toate verdeturile este acela care, alaturi de cicoare, contine cea mai mare cantitate de acid folic. Spanacul este bogat si in betacaroten (precursor al vitaminei A) si vitamina C, cu actiune antioxidanta. Consumati-l de preferinta crud, mai ales daca doriti sa conservati vitamina C, foarte sensibila la caldura.

Varza. Nu este doar un bun furnizor de acid folic. Ca toate verdeturile din familia cruciferelor (varza si broccoli), contine si foarte multa vitamina C si o combinatie de multe alte substante antioxidante, foarte utile pentru a contracara actiunea radicalilor liberi, care cauzeaza rigidizarea membranelor neuronilor, reducându-ne capacitatea de invatare si memoria.

Legume traditionale. Toate contin doze mari de colina, chiar daca in cantitati inferioare celor din boabele de soia. Introdu-le cel putin de 3-4 ori pe saptamâna in meniul tau, in ciorbe, ca garnituri sau mancaruri vegetariene. Furnizeaza printre altele fier, indispensabil pentru oxigenarea corecta a celulelor, inclusive a neuronilor.

Galbenusul de ou. Este un bun furnizor de colina si fier. Dar atentie, este totodata bogat in grasimi saturate care, consumate in exces, se depoziteaza pe peretii arterelor si obstructioneaza circulatia corecta a sangelui. Nu este recomandat sa consumati de mai mult de 4 ori pe saptamâna.

Germenii de grau. Sunt foarte bogati in nutrienti. In afara de colina, contin vitamina E, diferite vitamine din grupul B, calciu, fier… Germenii de grau sunt prezenti in toate produsele integrale, dar se gasesc si in fulgi. In magazinele de alimente naturale sunt disponibili si sub forma de ulei, care se pastreaza la rece si inchis ermetic pentru a nu se altera.

Raspunde

XHTML: Puteti utiliza urmatoarele marcaje: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>