Scadere colesterol - scaderea colesterolului pe cale naturala

Alimentatia sanatoasa – Ce puteti face pentru a avea un stil de viata sanatos

Ce puteti face pentru a avea un stil de viata sanatos

E foarte important sa mananci cu placere – dar la fel de important e ca mancarea sa fie sanatoasa. Iar o alimentatie sanatoasa poate fi chiar mai ieftina! Unele idei traditionale despre ce inseamna hrana sanatoasa sunt absolut corecte – de pilda consumul legumelor cultivate in gradina.

Alte idei traditionale prezinta insa riscuri pentru sanatate – de exemplu, sa mananci zilnic carne in cantitati mari. Potrivit unor studii recente, carnea si grasimile animale in cantitati mari sunt daunatoare. Organismului ii sunt necesare doar cantitati mici si nu in fiecare zi. De fapt cu cat mancam mai putina carne si mai putine grasimi animale, cu atat scad riscurile pentru sanatate!

Cum puteti sti ca aveti o alimentatie sanatoasa?

O cale este de a va masura inaltimea si greutatea si de a consulta apoi schema de mai sus. .Daca va incadrati in zona “A” s-ar putea sa fiti sub greutatea normala. Daca intrati in zona “B” sunteti in intervalul normal de greutate. Daca va aflati in zona “C”, ati inceput sa va ingrasati. Zona “D” inseamna ca v-ati ingrasat – sau ati trecut chiar pragul obezitatii.

Riscurile depasirii greutatii normale

RISCURI PERSONALE: Boli ale arterelor coronare, hipertensiune arteriala, diabet non-insulino independent (forma mai blanda a diabetului), constipatie, dureri ale articulatiilor, capacitate de efort redusa, speranta de viata scazuta. Riscurile se inmultesc daca mancati prea multe grasimi, fumati, beti alcool peste limita recomandata si faceti prea putin exercitiu fizic.
RISCURI PENTRU FAMILIE: exemplu negativ, ce duce la adoptarea unei alimentatii nesanatoase – cu toate riscurile de mai sus. Dar pastrarea unei greutati normale in raport cu inaltimea pe care o aveti nu e totul. Mentinerea sanatatii depinde si de CE MANCATI – deci de alegerea unei alimentatii care va poate feri de riscuri.
Cele mai recente cercetari in materie arata ca puteti compune o alimentatie sanatoasa respectand asa-numitul “model al Piramidei Alimentare”.

CARTOFI, PAINE, PASTE FAINOASE, OREZ si FULGI DE CEREALE

Aceste alimente bogate in amidon va pot oferi zilnic toata enegia de care aveti nevoie; nu ingrasa decat daca sunt gatite sau servite cu grasimi; in plus, sunt o buna sursa de proteine, vitamine si substante minerale. Ele ar trebui sa constituie ELEMENTUL PRINCIPAL al majoritatii meselor – ideal ar fi sa constituie baza fiecarei mese. Daca se poate, alegeti paine integrala – acelasi lucru si in cazul fulgilor de cereale – datorita continutului ridicat de fibre vegetale. Fibrele contribuie la prevenirea constipatiei si altor tulburari intestinale. RETINETI: cartofii sunt o excelenta sursa de vitamina C (mai ales daca pot fi gatiti in coaja) – si impreuna cu alimentele bogate in fier ajuta la prevenirea anemiei.

Deci mancati ZILNIC cantitati MAI MARI de cartofi, paine, orez si fulgi de cereale.

LEGUME, ZARZAVATURI SI FRUCTE

Legumele, zarzavaturile si fructele sunt principala sursa de substante minerale si vitamine din alimentatie

- dar multi dintre noi nu consumam destul. Incercati sa mancati toate legumele de sezon – unele dintre ele se gasesc indiferent de anotimp – si adaugati fasole si linte, care sunt surse excelente de FIER si alte substante minerale. Legumele si zarzavaturile produse pe plan local sunt cele mai ieftine, si fiind proaspete sunt si cele mai gustoase si hranitoare. Daca aveti posibilitatea, cel mai bine e sa mancati legume si zarzavaturi din gradina proprie. Fructele sunt de asemeni o sursa foarte buna de vitamine si substante minerale. Consumati fructele de sezon si puneti la pastrare cat mai multe fructe de livada sau salbatice -congelate, uscate ori in conserve.
IN FIECARE ZI, MANCATI CEL PUTIN 5 PORTII DE LEGUME SI FRUCTE.

CARNE, PESTE SI LEGUMINOASE – FASOLE, LINTE etc.

Consumul de grasimi animale in cantitati prea mari e unul din principalele riscuri pentru sanatate.Organismul are nevoie de grasimi in cantitati mici – dar cei mai multi dintre noi mancam prea multe grasimi.

Ati auzit poate de GRASIMILE SATURATE . Acestea se gasesc in primul rand in carnea de vaca, porc si oaie – sau in diferite produse preparate din aceste feluri de carne si din grasimea lor, cum sunt carnatii, placintele cu carne, hamburgerii etc. Excesul de grasimi saturate poate duce la boli ale arterelor coronare, la ingrosare si obezitate. Exista apoi GRASIMI NESATURATE – care se gasesc in carnea de peste, pui, curcan, rata, in oua, fasole si linte, seminte de floarea soarelui si in produsele care le contin. Grasimile nesaturate prezinta mai putine riscuri – dar in cantitati PREA MARI, TOATE grasimile duc la ingrasare, cu riscurile amintite.
Asadar, in loc de carne grasa ori slanina, cumparati cantitati mici de carne slaba. Si mai bine este sa mancati MAI MULTA CARNE DE PESTE de orice fel. De asemeni, nu uitati sa consumati ficat, care contine FIER . Mancarurile traditionale din fasole si alte leguminoase sunt hranitoare – la gatit, folositi insa cat mai putine grasimi animale si evitati prajitul. De asemeni, incercati sa nu puneti grasimi in supe sau ciorbe. Ca regula generala: CU CAT MANCATI MAI PUTINE GRASIMI, CU ATAT E MAI BINE PENTRU SANATATE.

LAPTE SI PRODUSE LACTATE

Laptele, branza, smantana si iaurtul sunt surse valoroase de proteine, vitamine si substante minerale – dar in acelati timp, au un CONTINUT RIDICAT DE GRASIMI ANIMALE . Laptele si produsele lactate sunt importante pentru o alimentatie sanatoasa – cu conditia sa fie consumate CU CUMPATARE .

Si in acest caz, MAI PUTIN E MAI BINE . Daca aveti posibilitatea, beti lapte degresat sau semi-degresat, care e MAI BUN pentru adulti datorita continutului redus de grasimi. E de preferat de asemeni smantana cu continut scazut de grasimi.
Evident, pentru sugari LAPTELE CEL MAI BUN E LAPTELE SUPT LA SAN , care contine tot ce e necesar unei dezvoltari sanatoase in primele sase luni de viata – si chiar si dupa aceea, mergand pana la varsta de doi ani.

GRASIMI, ULEIURI SI ZAHAR

Dupa cum lesne se observa, grasimile, uleiurile si zaharul ocupa segmentul cel mai mic al piramidei – si acest lucru arata ce proportie ar trebui sa aiba ele in alimentatie. Asadar – CU CAT MAI PUTIN, CU ATAT MAI BINE.

Daca gatiti cu unt, grasime sau uleiuri – reduceti pe cat posibil cantitatile. Sau macar folositi margarina sau uleiuri cu grasimi nesaturate. E de preferat sa pregatiti mancarea prin fierbere, la oala cu presiune, pe gratar sau la cuptor, fara sa adaugati grasimi sau uleiuri – e o cale de-a scadea cantitatea totala de grasimi din alimentatie, incercati sa reduceti grasimile din toate retetele pe care le folositi. Mancati paine, dar fara unt – sau macar puneti un strat foarte subtire.
Incercati sa reduceti toate dulciurile – zaharul nu are nici o valoare nutritiva, ingrasa si provoaca aparitia cariilor dentare (e vorba de orice zahar – si cel rafinat si cel natural, din miere de pilda).

Plan de actiune

* Cu ajutorul piramidei, ANALIZATI-VA alimentatia. Mancarurile si produsele pe care le consumati ( in mod obisnuit compun sau nu o alimentatie sanatoasa? Daca e vorba de produse din cele doua grupuri de la baza piramidei -de pilda legume, paste sau orez totul e in regula, pofta buna.
* Daca e vorba de cele doua grupuri de la varful piramidei – consumati mai putin.
* Incercati sa rezistati tentatiei de a trece la o asa-zisa “alimentatie occidentala” de tip “fast-food” (hamburgeri, etc.) -contine PREA MULTE GRASIMI si ridica multe riscuri pentru sanatate.
* Daca aveti POSIBILITATEA DE-A ALEGE ce mancati – atunci alegeti in majoritate alimente din cele doua grupuri de la baza piramidei. CONSUMATI ZILNIC MAI MULTI CARTOFI, MAI MULTA PAINE, OREZ, FULGI DE CEREALE – SI MANCATI IN FIECARE ZI CEL PUTIN 5 PORTII DE LEGUME SI FRUCTE.
* Daca NU AVETI cu adevarat sansa de-a va alege meniul, atunci variati modul de preparare – astfel incat sa evitati consumul prea mare de grasimi si uleiuri. In loc sa prajiti mancarea – fierbeti, frigeti sau coaceti. Incercati sa introduceti in meniu, de cate ori puteti, legume, zarzavaturi si fructe proaspete.
* Daca mancati alimente cu multe grasimi animale si uleiuri, incercati sa reduceti cantitatea acestora – de exemplu, gatiti legumele fara sa adaugati grasimi.
* Spalati foarte bine fructele, legumele si zarzavaturile. Daca e cazul, aplicati MASURILE DE PRECAUTIE RECOMANDATE OFICIAL pentru evitarea riscurilor puse de legumele si fructele contaminate cu substante chimice sau pesticide.
* Daca aveti posibilitatea, mancati cat mai multe legume cultivate in gradina proprie.
* EVITATI pe cat posibil SAREA IN MANCARE – reduceti astfel riscul de hipertensiune. Daca e cazul – deci la recomandarea medicului – puteti preveni problemele puse de deficienta iodului in organism adaugand in mancare mici cantitati de sare cu iod.
* Daca beti ceai – asteptati sa treaca doua ore de la masa. Ceaiul contine substante ce pot impiedica absorbtia FIERULUL .
* FEMEILE care doresc sa ramana insarcinate trebuie sa previna riscul anemiei -ce poate da complicatii in timpul nasterii si dupa aceea. Acest lucru se poate face consumand alimente bogate in fier si vitamina C (legume si fructe proaspete) si evitand alimentele care impiedica absorbtia fierului (ceaiul de exemplu).
* Pentru SUGARI – CEA MAI BUNA HRANA ESTE LAPTELE SUPT LA SAN . In primele sase luni de viata alimentatia n-ar trebui sa contina nimic altceva (deci fara lapte praf, apa indulcita, ceaiuri etc.) si se poate continua pana la varsta de doi ani.

Dar lucrul cel mai important e sa MANCATI MAI MULTE LEGUME SI FRUCTE SI MAI PUTINE GRASIMI.

Ce veti realiza:

Veti reduce riscul unor boli grave.
Veti avea copiii mai sanatosi.
VA VETI SIMTI SI VETI ARATA MAI SANATOSI.

Ce spun cei ce au reusit sa treaca la o ALIMENTATIE MAI SANATOASA?

Iata cateva exemple:

- “A inceput sa ma intereseze iar gatitul”.
- “Spre surprinderea mea, se pare ca un meniu din alimente mai sanatoase e mai ieftin”.
- “Aveam tulburari digestive – au incetat”.
- “Copiii arata mai bine si nu se mai imbolnavesc atat de des”.

In concluzie: daca va hotarati sa aplicati sugestiile prezentate, veti face pasi mari catre un stil de viata sanatos, cu toate beneficiile pe care vi le poate aduce dumneavoastra si familiei.

Raspunde

XHTML: Puteti utiliza urmatoarele marcaje: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>